POSJETITE KURAN.BA
 
 

specijalne snage na tajnom zadatku

Ismail Ibrahim | Saff br/str. 66

SFOR-orovci ne mogu bez Aktivne


Zašto je SFOR-u bitno što su momci iz AIO-a uvijek zajedno? Boje li se SFOR-ovci brade? Zašto SFOR-ovci više vole AIO nego banjanje u "Reumalu"? Šta radi narednik Riki Hopkins u AIO-u u Tuzli?

SFOR-ove specijalizirane jedinice, odnosno vojne obavještajne službe, kako ih popularno zovu u zemljama iz kojih dolaze, u posljednje vrijeme posvecuju posebnu pažnju Aktivnoj islamskoj omladini i njenim aktivistima. U skladu s tim, SFOR-ovi specijalci poduzimaju niz aktivnosti na prikupljanju interesantnih podataka, prilikom cega dolazi i do smiješnih situacija.


SFOR-ovi se specijalci posebno zanimaju za uticaj Aktivne islamske omladine u društvu, odnosno u kakvim su odnosima momci iz Aktivne i ostatak bošnjackog naroda.

Istražujuci ovu problematiku, posjetili smo Goražde, u kome djeluje Kantonalni odbor Aktivne islamske omladine.


"Sluša li nas i voli li nas narod?!"

- Radio sam na pijaci kad su mi prišla dvojica SFOR-ovih vojnika. Jedan je bio Turcin, a drugi Nijemac. Bili su sa prevodiocem - prica Mustafa, jedan od aktivista Aktivne islamske omladine u Goraždu. - Pita me Nijemac zašto smo mi "braca" stalno zajedno i okupljaju li se naši poznanici cesto oko nas.


Mustafa je bio iznenaden zašto ga ispituju o tome, i to još na pijaci.

- Nije mi bilo jasno zašto me to pitaju, tako da im nisam ništa odgovorio. Posebno su bili uporni da im kažem sluša li narod nas iz Aktivne narod kad pricamo o islamu i vole li nas... Na kraju našeg razgovora, Nijemac mi je rekao da se oni iz SFOR-a boje naših brada, na šta sam mu odgovorio da se mi trebamo bojati SFOR-ovaca jer oni nose oružje, koje, za razliku od brada, ubija.


Krajem prošle godine su prostorije Aktivne islamske omladine posjetili dvojica Francuza iz sastava SFOR-a. Interesirali su se jesu li u Aktivnoj raspoloženi putovati u Afganistan radi džihada.

- Francuzi su nam rekli da su kod nas slucajno navratili. Kažu, ugledali su na kuci natpis "Aktivna islamska omladina", pa svratili. Samo što su sjeli, odmah poceše postavljati pitanja: Koliko imate clanova? Ko vas finansira? Pita nas jedan od njih bi li neko od nas išao u džihad u Afganistan. Kaže da se kod njih mladici uveliko prijavljuju i odlaze u Afganistan - kazuje Muhammed, jedan od domacina SFOR-ovim vojnicima.


Na kraju su domacini iz Aktivne zamolil Francuze da se zajedno fotografiraju za uspomenu i dugo sjecanje te da drugi put, kad posjete Goražde, navrate mahsuz, jer se slucajni dolazak "ne broji".

Uža specijalnost - kampovi za jetime


Prilikom posjete Aktivnoj islamskoj omladini u Zenici, u prostorijama AIO-a zatekli smo nekoliko mladica kako raspravljaju o nekim sondama - radioodašiljacima koje je SFOR nedavno izbacio iz helikoptera iznad sela Šerici. Predsjednik Kantonalnog odbora Aktivne islamske omladine u Zenici Elvir Colakovic nam pojašnjava o cemu se radi.

- Zadnji mjesec helikopteri SFOR-a redovno, svaka dva ili tri dana, nadlijecu u niskom letu sela koja se nalaze u blizini Nemile. Neki dan su iznad sela Šerici izbacili ove sonde o kojima govore braca. Radi se o sondama koje imaju na sebi antene. Vjerovatno služe za prisluškivanje. Policija iz Nemile je to potvrdila mještanima Šerica.


Na naše pitanje zašto bi SFOR prisluškivao baš Šericance, Colakovic odgovara:

- Sve ovo oni rade zbog našeg ljetnog kampa za jetime koji smo imali u Nemiloj. Sjecam se mi smo, prošle godine, vodili djecu na izlet na brdo Karanovac, koje se nalazi iznad sela Šerici, a koje je tokom agresije na Bosnu bilo poprište mnogih bitaka izmedu Armije BiH i cetnika. Želja nam je bila da upoznamo djecu sa bliskom prošlošcu, odnosno da vide djeca gdje su im se ocevi borili braneci našu Bosnu. Odmah sutradan je SFOR posjetio Policijsku upravu u Nemiloj, gdje su zatržili pokretanje istrage po ovom pitanju. Od tog dana pa sve do danas, SFOR gotovo svakodnevno helikopterima nadlijece ovo podrucje. Sada su,evo, poceli bacati i ove sonde, a ko zna šta su sve do danas bacili.


Aktivna islamska omladina je krajem prošle godine pocela sa radom i u Fojnici. Nije prošlo dugo, a vec su njihovi stalni gosti postali SFOR-ovi vojnici, koji su, kako se šale momci iz Aktivne islamske omladine, više zavoljeli AIO nego ljekovite banje.

SFOR-ovi vojnici u Fojnicu prvo svrate u AIO


Samo što smo otvorili prostorije, došli su nam u posjetu dvojica SFOR-ovaca, Nijemci - govori nam Hamed Meša, jedan od odgovornih u AIO-u u Fojnici. - Uvijek im je ista prica. Kao, slucajno su navratili. Eo, kad su vec prolazili pored nas, pa... Kad god dodu, uvijek postavljaju ista pitanja. Koliko clanova ima AIO, kako se finansira, kakvi su naši odnosi sa obicnim narodom, idemo li u džamiju, kakvi su odnosi sa efendijom i Islamskom zajednicom? Najcešce pitaju kakvo je naše mišljenje o Afganistanu i imamo li mi ikakve veze sa Osamom bin Ladenom.

Momci iz AIO-a su iznenadeni ponašanjem njemackih i francuskih vojnika SFOR-a. Više je nego ocito da oni uniformu SFOR-a koriste kao pokrice za svoje sumnjive radnje.


- Jednoga dana su nas posjetili Francuzi. Naravno, i oni kao slucajno, navratili onako. I, dok su oni sa nama razgovarali, pojavili su se njemacki vijnici SFOR-a, koji su se, zatekavši Francuze, ljutito vratili odakle su i došli, dok su im se Francuuzi smijali - govori Hamed Meša.

Francuski pripadnici SFOR-a se, kažu nam momci iz AIO-a, prema njima odnose veoma grubo i bezobrazno.


- Ja sam ih pitao što nam dosaduju, što nas ne puste na miru da živimo i radimo onako kako mi volimo. Jedan mi je Francuz rekao:

- Fojnica je specificno mjesto i mi se bojimo za vas. Bojimo se da vas ne bi neko od Arapa nagovorio na nešto ili pozvao sa sobom da idete negdje s njima, a to nije dobro... Ja sam ga samo zabezeknuto gledao - prisjeca se Miralem, jedan od aktivista AIO-a. - Francuze je posebno zanimalo zašto Aktivna islamska omladina više ne radi u Visokom. Kažu Francuzi: "U onoj kuci izgleda da niko više ne živi. Vrata su stalno zakljucana, a nismo ni vidjeli da neko dolazi blizu kuce u kojoj je bila Aktivna" - nadovezuje se Hamed.


U Aktivnoj islamskoj omladini u Fojnici kažu da je SFOR dolazio i glavnom imamu Mensuru Pašalicu, koji je organizirao sergiju za pomoc porodicama isporucenih Alžiraca. Zato suga SFOR-ovci podvrgli žestokom ispitivanju.

Narednik Riki Hopkins redovno "navraca" u AIO


Aktivna islamska omladina u Tuzli je pod stalnom prismotrom americkog SFOR-a, a veoma su ceste i posjete ovoj organizaciji americkih vojnika. Najpoznatiji americki vojnik koji redovno dolazi u AIO je narednik Riki Hopkins, za kojeg momci iz AIO-a u šali kažu.

- Još malo pa je postao naš clan!


Razgovarali smo sa predsjednikom AIO-a iz Tuzle Abdurahmanom Hasanbašicem.

- Ove njihove posjete su stalne. Prvi koji su dolazili bili su bojažljivi, dok sada, recimo, narednik Riki Hopkins veoma cesto dode. Uz to, izražava želju da bude naš prijatelj i da voli slušati o islamu. Medutim, kad Hopkins dode, najviše bi volio da se prica o ponašanju Amerike u ratu sa Afganistancima. Pokušava braniti americke poteze i stalno pritpituje šta mi mislimo o tome. Taj narednik je stvarno uporan da sa nama razgovara o Americi, o ratu u Afganistanu. Ali, pošto je rekao da voli slušati o islamu, samo mu o tome i pricamo. I mi smo veoma uporni. U posljednje vrijeme rjede navrati. Vjerovatno je shvatio da je previše providan...


Ovakvih primjera ima mnogo. Ima ih u svakom mjestu gdje Aktivna islamska omladina ima svoje prostorije. Prica je ista:

- Od njih ociju ne možemo otvoriti. Stalno su tu negdje! - žali se omladina iz Aktivne.


U Aktivnoj su odlucili kako ce riješiti ovaj problem.

- Jednostavno, ubuduce kad nam dode neko od SFOR-ovih vojnika u posjetu, upoznavat cemo ih sa Allahovom vjerom. Ukoliko uspijemo da neko od njih prihvati islam, to ce biti veliki uspijeh. Nema veceg uspijeha nego kad neko primi islam - složni su u AIO-u.