POSJETITE KURAN.BA
 
 

napad je naj bolja obmana

Tarik Lazovic | Saff br/str. 53

Sjetim se antologijskog apela Šejha Muhammeda el-Gazalija upucenog ulemi na jednom savjetovanju o fikhu: "Pa, dobro, hocemo li mi jednom izaci iz WC-a?"



“Ko vlada nad AI-Aksa džamijom, to je kriticno pitanje vezano za dostojanstvo svakog Arapa i palestinskog muslimana u modernom svijetu. Ali, kakvo obrazovanje vi pružate svojoj djeci, kakvu ekonomiju gradite, kakvu vladavinu prava cete postaviti, takoder ce odrediti vaše dostojanstvo i status u modernom svijetu. Trebali biste brinuti o odgovaranju na stara pitanja, ali morate biti svjesni i prepoznati da to nisu jedina pitanja. Mora postojati ravnoteža…”

Rijeci su koje se bez sumnje mogu shvatiti kao poruka za razmišljanje ljudima, koji ovih dana u Sarajevu, zajedno sa predstavnicima aktualne vlasti, vrše pripreme za donatorsku konferenciju, a grade i vode Organizaciji islamske konferencije. Iako, poruka je dovoljno sadržajna i tice se sviju nas. Nisu opterecene subjektivnošcu i nerealnim pristupom, nama tako svojstvnim još od vremena kada je prvi musliman “polupao loncice” i poceo tražiti dostojanstvo i mjesto u svijetu dosignuca onih koji su bili i prošli. Od tada pa sve do danas muslimani kroz vrijeme idu glave okrenute natraške. Samo takvim prisupom mogu opravdati i sacuvati iluziju da su svijetla vremena prosperiteta, napredka dunjaluckog liderstva, prošla davno, prije gotovo hiljadu ljeta, dovoljna da grade dostjanstvo i položaj “središnjeg” ummeta. U isto vijeme, samo tako mogu pravdati svoju nemoc pred izazovima modernog svijeta i ne vidjeti bijedu u kojoj se danas nalaze.


Nikako da se pomirimo sa cinjenicom da je svijet samo u zadnjih pedesetak godina uznapredovao više nego za citav milenij ranije, a da smo mi bili samo nijemi posmatraci.

Neko bi se vjerovatno drznuo da kaže kako smo i mi imali nekoliko nobelovaca I par svojih uspjeha za to vrijeme, na shvacajuci koliko zapravo to zvucI smiješno, poput ucenika koji bi se, nakon što je dobio peticu, vec poredio sa profesorom. Bolje nam je da šutimo, slušamo i priznamo da mi muslimani, “središnji” ummet, imamo još mnogo toga nauciti od “moralno propadajuceg” Zapada.


Još dugo cemo cekati nobelove nagrade, ISO-standarde kao potvdru kvaliteta, još dugo cemo, na Sorbonu, Harvard, Oxford i ine zapadne univerziteta po znanje. Zbog svega toga rijeci sada vec bivšeg americkog predsjednika Billa Clintona (sa pocetka teksta), adresirane na lidere arapskih zemalja, a u biti upucene cijelom ummetu, djeluju tako muslimanski. On kao i civilizacija iz koje dolazi imaju sasvim drukciji pristup problemima, analitican, naucan, konkretan, otvoren i direktan, baš onakav kakav mi nemamo – islamski.

Cini se kao da smo se prešutno podijelili i usaglasili. Mi smo na dunjaluku stranci, oni su na dinjaluku namjesnici, mi imamo slavnu prošlost, oni imju neotkrivenu buducnost.


Mi cemo se radije pozabaviti namjerama, težnjama, skrivenim ciljevima, masonskim ložama, zavjerama, sve apstraknije od apstraknijeg, nego sjesti i proanalizirati situaciju, naci probleme i zasukati rukave. Uostalom, ima li zaista ikakve veze kakve je Bill (ne bil) Clinton imao namjere, ako je rekao istinu, a jest?! Zar znanje i mudrost nisu naše izgubljene stvari, da ih uzmemo gdje god ih nademo? Jok, napad je najbolja odbrana, naša je deviza. Lakše je zabraniti pitanje nego pronaci odgovor, lakše je bježati od globalizacije nago saznati šta je. Ali, ne, to zahtjeva napor, istraživanje, informacije, studije… Pa, to smo mi sve radili još u Andaluziji, zar sad treba opet?

Biti ironican je zaista najmanje što možemo. Jer, zaista je li moguce povjerovati da nemamo, recimo, šerijatska rješenja o mnogim pitanjima ne najnovijih tehnickih, kominukacijskih ekonomksih, kulturnih krikova, nego i vec dugo vremena poznatih stvari poput filma, elektronskih medija, pojedinih aspekata ekonomje, pitanja iz medicine… Sjetim se antologijskog apela Šejha Muhammeda el-Gazalija upucenog ulemi na jednom savjetovanju o fikhu: "Pa, dobro, hocemo li mi jednom izaci iz WC-a?", aludirajuci na brojene referate, traktate, analize pitanja cistoce, abdesta, gusula i slicnih ibadetskih pitanja.


Samo radi poredenja, na Zapadu postoji institut u kome naucnici istražuju kolikom silom treba udariti nožem jaje da bi se ljuska pravilno razdvojila (da upadne u vašu kajganu). Znaci da imaju i dovoljno naucnika i dovoljno novca da plate istraživanja ovakvih besposlica. (Potrebna je sila od 10 Njutna ako nekog zanima.)

"Dok se druge zemlje koncentriraju na razvijanje industrija koje se mogu natjecati na svjetskom nivou, vi se još uvijek koncentrirate na šticenje vaših nekonkurentnih industrija. Dok drugi agresivno trguju sa svijetom, vi teško da trgujete i jedni sa drugima. Dok drugi oslobadaju svoje medije, vi svoje još uvijek kontrolirate."Slušamo i dalje cika-Clintona.


Drugi, za to vrijeme, krce puteve, idu u svemir. Vec slušam naš odgovor: “A šta ce gore?”