POSJETITE KURAN.BA
 
 

polni nagon kod djece

Remzija Huric | Saff br/str. 48

Islam se zalaže za uravnotežen razvoj covjeka kako bi se formirao u skladu sa svojom prirodom i nagonima sa kojima ga je Allah stvorio. Jedna od izrazitih karakteristika Islama je uravnoteženost bez pretjerivanja i zanemarivanja





Uzvišeni Allah je stvorio polni nagon u ljudskoj duši i ucinio ga nacinom opstanka svih živih bica medu kojima i covjeka. Allah, dž. š., je odredio i vremenski period kada dolazi do polnog nagona. U islamskom pravu ove godine se nazivaju godine zaduživanja, što znaci da dijete, ulaskom u ove godine, postaje odgovorno za svoje postupke i za njih snosi posljedice.

Da bi se polni nagon u djetetu razvijao mirno, bez vanjskih nadražaja koji ga podsticu na devijantno ponašanje, Islam o njemu vodi racuna i zahtijeva od njega odredene postupke kako bi u njemu vaspitao polni nagon i kako bi dijete ostalo uravnoteženo, cedno, neporocno i cisto.


Navešcemo neka pravila i norme koje je odredio Allahov Poslanik, a.s., u polnom vaspitanju djeteta koje bi roditelji trebali slijediti da bi sacuvali svoje dijete od polnog posrtanja, uticuci da njegova priroda ostane cista, cedna i neukaljana neznaboštvom.



Prvo odgojno nacelo:


Traženje odobrenja prije ulaska u roditeljsku sobu. Dijete cesto zalazi u sve dijelove kuce. Stalno traženje dopuštenja za ulazak u roditeljsku sobu teško mu pada. Kur’an odreduje djetetu nacin traženja dopuštenja za ulazak u roditeljsku sobu. Tako je dijete dužno da u tri osjetljiva vremenska perioda vašem i oni koji još nisu polno zreli: prije jutarnje molitve, kada u podne odložite odjecu svoju i poslije obavljanja nocne molitve. To su tri doba kada niste obuceni, a u drugo doba nije ni vama, a ni njima, grijeh, ta vi jedni drugima morate ulaziti. Tako vam Allah objašnjava propise. A Allah sve zna i mudar je. A kada djeca vaša dostignu polnu zrelost, neka onda uvijek traže dopuštenje za ulazak, kao što su tražili dopuštenje oni stariji od njih; tako vam Allah objašnjava propise Svoje, a Allah sve zna i mudar je." (Prijevod znacenja - En-Nur, 58-59.) Kada se dijete približi godinama punoljetstva obavezno je da od roditelja traži dopuštenje za ulazak uvijek kada su vrata zatvorena, a roditelji borave u sobi. Ovo je odgoj koji mnogi zanemaruju u svom porodicnom životu, potcjenjujuci njegove psihološke, nervne i moralne uticaje, misleci da pogledi djece ne dopiru do stidnih mjesta i da djeca na to ne obracaju pažnju prije punoljetstva. Medutim, psiholozi smatraju da upravo neki prizori koje djeca vide dok su mala, uticu na njih tokom cijelog života, a može se desiti da usljed toga obole od psiholoških i nervnih bolesti od kojih ih je teško izlijeciti. Šta je uzrok nepridržavanja ovog propisa!? U pitanju je potcjenjivanje ovog propisa od strane roditelj. Poslanik Muhammed, a.s., traži od Enesa, r.a., da traži dozvolu za ulazak kako to prenosi Buharija u djelu El-adabul mufred. Enes prenosi: "Služio sam Poslanika, s.a.v.s., i ulazio sam bez traženja dozvole, pa sam mu jednom došao a on je rekao: "Ti si mi kao sin. Nakon tvog posljednjeg dolaska došla mi je naredba: "Nipošto ne ulazi bez dopuštenja."

Iz ovoga proizilazi da su roditelji dužni svoje stidno mjesto uvijek pokrivati pred svojim djetetom, kako bi mu pomogli da svoj polni nagon usmjerava prirodnim putem.


Odnos prema malom neodraslom djetetu

Malo dijete koje još ne razlikuje draži i stidna mjesta žena kao i djevojcica na kojoj su nisu poceli javljati znakovi punoljetstva, podliježu pod poseban propis koga odreduje sljedeci ajet: "Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; to im je bolje, jer Allah, uistinu, zna ono što oni rade. A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim, i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je i onako spoljašnje...neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili ocevima svojim, ili ocevima muževa svojih, ili sinovima svojim,ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim,ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žene... (Prijevod znacenja - En-Nur, 30-31.)


Aiši, r.a., su dolazila mala djeca i vidjela su njenu odjecu. Ata kaže: "Dolazili smo kod Aiše i ja i Ubejd ibn Umejr kad je bila u Dževfi Subejru." Pitao sam ga cime je tad bila pokrivena? "Bila je u šatoru i imala je turban i plašt, ali sam ja na njoj vidio žutu žensku košulju kad sam bio dijete."

Drugo odgojno nacelo: navikavanje djeteta na obaranje pogleda i cuvanje stidnih mjesta


Vid je prozor djeteta na vanjski svijet. Ono što njegove oci vide, to se izuzetno brzo urezuje u njegov mozak, dušu i pamcenje. Ako se navikne da obara pogled pred svim sramotnim mjestima, bilo u kuci ili van nje, imajuci uvijek u vidu da ga vidi Uzvišeni Allah, kako je to cinilo cestito dijete Abdullah et-Teseturi, koje je prije spavanja sa srca ponavljalo dovu:" Allah je moj svjedok. Allah me gleda..." To ce u njemu raspiriti slast imana, koga dijete nalazi u sebi. Ponekad je dijete nemirno, ponekada zaboravi i strast nekada nadvlada i pocinje upucivati poglede prema djevojkama, odnosno mladicima sa strašcu i uživanjem. Šta je u tom slucaju cinio Allahov Poslanik, s.a.v.s? Buharija, Tirmizi i Ebu Davud prenose od Abdullaha ibn Abbasa slijedece: " El-Fadl ibn Abbas je jahao iza Allahovog Poslanika, a.s. Jedna žena iz plemena Hasam je prišla Poslaniku, a.s., da ga nešto pita, pa je El Fadl poceo gledati u nju, a ona u njega. Allahov Poslanik, s.a.v.s., okrenuo je El Fadlovo lice na drugu stranu. " (Ovo se desilo tokom obavljanja hadždža) Dijete se mora naviknuti da obara svoj pogled i da ne gleda u stidna mjesta bilo gdje da se nalazi, kako ne bi požurivalo svoj polni nagon da neprirodno brzo sazrijeva, što bi samom njemu moglo prouzrokovati tjelesne, duševne, društvene, moralne štete i opasnosti. Abdulhamid Kišk u jednoj od svojih hutbi naveo je rijeci jednog njemackog ucenjaka o važnosti odvracanja pogleda kao tvrdnju da je to jedini lijek kod polnog nagona. Taj ucenjak kaže: "Proucavao sam polove i lijekove koji im se preporucuju, i nisam našao uspješnijeg i zdravijeg lijeka od rijeci koje su objavljene u Kur’anu Muhamedu, a.s., u ajetu sure En-Nur, 30. Što se tice pokrivanja stidnih mjesta, dijete se na to navikava pocetkom upucivanja na namaz, jer odjeca mora pokrivati njegova stidna mjesta, kako bi mu namaz bio pravilan još dok je mali. Na taj nacin ono se odgaja da voli prikrivanje stidnih mjesta, bilo da se radi o djecaku ili djevojcici. Djecak oblaci ono što ce pokriti njegova stidna mjesta, a takoder i djevojcice, a uz to se i navikavaju i na pokrivanje (stavljanje hidžaba). Prvo se pocinje sa stavljanjem mahrame u namazu, i na taj nacin se dijete odgaja pravilno i kreposno, postojanog morala i cvrstog imana.

Trece odgojno nacelo: odvojeno spavanje djece


To je osnovni temelj u polnom odgoju djeteta i neizazivanju njegovog polnog nagona. Nešto slicno ne postoji ni u jednom zakonu na svijetu; to je stav poslanstva i Poslanikove suptilnosti u odgajanju djeteta i brige o njemu. Ebu Davud prenosi od Poslanika, a.s., sljedece: "Naredujte svojoj djeci da klanjaju kada budu imali sedam godina, a išibajte ih kada budu imali deset godina, i neka odvojeno spavaju." Isti hadis bilježi i Hakim u Mustedreku, te Darekutni kao i Ez- Zehebi i to u sljedecoj verziji: "Kada vam djeca budu imala sedam godina, neka odvojeno spavaju, a kada budu imala deset godina, išibajte ih ako ostavljaju namaz." Znaci, djecu treba upucivati da pocnu odvojeno spavati u desetoj godini, kada je polni razvoj u fazi tog razvoja. Rastavljati djecu u postelji znaci da dvoje djece ne mogu spavati pod jednim pokrivacem.

Poslanik, a.s., je naredio da djeca odvojeno spavaju jer je to period puberteta i nije iskljuceno da zajednicko spavanje ne bi dovelo do budenja strasti za polnim opcenjem. Zbog toga se put izopacenog mora zatvoriti prije nego do toga i dode. Zajednicko spavanje pod jednim pokrivacem dovodi do ubrzanog razvoja polnog nagona kod djeteta. Poslanik, a.s., nam nareduje: "Razdvajajte..." -cega ce se vjernik pridržavati.


Cetvrto odgojno nacelo: spavanje djeteta na desnoj strani i upucivanje da se kloni spavanja na stomaku

Sljedeci sunnet Allahovog Poslanika, a.s., je spavanje na desnoj strani, zbog kojeg ce dijete biti poštedeno mnogih polnih nadražaja za vrijeme spavanja. Poslanik, s.a.v.s., kaže za spavanje na stomaku (licu), da dovodi do trljanja njegovog polnog organa što mu uzbuduje strast. Ako roditelji zateknu dijete da tako spava, okrenuce ga budeci u njemu ljubav da spava na desnoj strani, a da se kloni spavanja na stomaku. Spavanje na stomaku podstice mnoge tjelesne bolesti. Cak i ljekari preporucuju da se izbjegava spavanje na stomaku.


Peto odgojno nacelo: Izbjegavanje miješanja polova i polnih razdraživanja

B.L. u svojoj knjizi "Temerrudun-neši'l-džedidi" ili - Pobuda mlade generacije- , kaže da su djeca u Americi pocela prije vremena stupati u pubertet i da se u veoma ranim godinama u njima povecava polni nagon. Navodi da su od 312 djevojcica 255 postale punoljetne izmedu jedanaeste i trinaeste godine života. Na njima se opažaju polne strasti i polni nagoni, koji se obicno javljaju kod djevojaka u osamnaestoj godini. Americki sudija B.L. procjenjuje da se 45% djevojaka obešcasti prije završetka škole, a da se ovaj broj povecava u višim etapama školovanja. On piše da su kod ucenika u srednjoj školi osjecaji slabiji i manje razbuktali nego kod ucenica. Tragicno je, i bolno tužno, da su mnoge islamske zemlje pocele slijediti ovaj put miješanja djecaka i djevojcica.


Šesto odgojno nacelo: nauciti dijete farzovima i sunnetima gusula

Kada roditelji ocekuju da se približava vrijeme gusula, bilo djecaka ili djevojcice, dužni su da ih nauce farzovima i sunnetima gusula. Oni su dužni da sa svojom djecom popricaju kada treba uzeti gusul i o tome kakva je i koje je boje tekucina koja izlazi iz polnih organa. Roditelji ce sa njima razgovarati na lijep islamski nacin o ovim pitanjima. To treba da ucine i bolje je za njihovu djecu, prije nego što do njih dopru zle snage koje ce ih rastrgati i koje ce im ponuditi smrtonosni otrov. Otac sa sinom, a majka sa kcerkom, mora popricati više puta o islamskim propisima, objasniti šta treba da urade kada im se pojavi tekucina iz polnih organa, koja je znak punoljetstva, i da im objasne znacenje toga u Šerijatu. Moraju nastojati da im kažu da se radi o punoljetnosti u životu i pocetak kada Allahove naredbe i zabrane postaju obavezne za doticnu osobu. Tim cinom licnost postaje obavezna da polaže racun za svako svoje krupno ili sitno djelo i rijec.


Sedmo odgojno nacelo: objasniti odraslom djetetu pocetak sure En-Nur i poduciti ga tim ajetima napamet

Oko desete godine pocinju se postavljati odredene psihološke granice i imanska snaga u duši djeteta, kako bi ojacalo u vladanju svojim nagonom, kako bi se moglo kontrolisati da ne pocini blud, moleci Uzvišenog Allaha da ga sacuva i zaštiti. Naši prethodnici (selef), neka je Allah zadovoljan njima, svoju su djecu poducavali suri En-Nur, komentarišuci je i objašnjavajuci je. Vodili su racuna da djeca nauce tu suru u godinama prije punoljetstva, posebno ženske djece. Odgajatelji su posebno vodili racuna o godinama prije punoljetstva, a posebno ženska djeca, o kojima su vodili racuna da je nauce napamet.


Osmo odgojno nacelo: otvoreno razgovarati o polnom nagonu i upozoriti ih na razvrat

Nakon što dijete nauci farzove gusula i kako se postupa kada je osoba džunub, strogo ce se upozoriti da ne pocini blud. Kazace mu se sljedeci hadis Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: Ahmed i Taberani prenose od Ebu Umame da je jedan od kurejševickih mladica došao Poslaniku, a.s., i rekao: "O Allahov Poslanice , dozvoli mi da pocinim blud!" Ljudi su navalili na njega i poceli mu vikati: "Umukni, umukni...!" Umame kaže da mu je Poslanik, s.a.v.s., rekao da pride, pa kada mu je prišao blizu, rekao mu je: "Da li bi želio da se to desi tvojoj majci?" " Ne, tako mi Allaha, neka me Allah ucini otkupom za tebe." Rece: "Ni ostali ljudi ne žele da se to desi njihovim majkama. Da li bi želio da se to desi tvojoj kcerci?" Rece: "Ne, tako mi Allaha, o Allahov Poslanice, neka me Allah ucini otkupom za tebe." Rece: "Ni drugi ljudi ne žele da se to desi njihovim kcerima. Da li bi želio da se to desi tvojoj sestri?" Rece: "Ne, tako mi Allaha. O Allahov Poslanice, neka me Allah ucini otkupom za tebe." Na to Poslanik rece: "Ni drugi ljudi ne žele da se to desi njihovim sestrama. Da li bi želio da se to desi tvojoj amidžinci?" Rece: "Ne, tako mi Allaha, o Allahov Poslanice, neka me Allah ucini otkupom za tebe." Poslanik rece: "Ni drugi ljudi ne žele da se to desi njihovim amidžincama. Da li bi volio da se to desi tvojoj tetki?" "Ne, tako mi Allaha, o Allahov Poslanice, neka me Allah ucini otkupom za tebe." Poslanik rece: "Ni drugi ljudi ne vole da se to desi njihovim tetkama." Ebu Umame kaže: "Poslanik je stavio svoju ruku na njega, a onda izgovorio: "Allahume gfir zenbehu, ve tahhir kalbehu, ve hasin ferdžehu!" O moj Allahu, oprosti mu grijeh, ocisti njegovo srce i sacuvaj njegov polni organ!" Ebu Umame kaže: "Mladic se nakon toga nije okretao ni za cim." Djecu treba upozoriti na kaznu za pocinjeni grijeh, konkretno blud i izvršenje kazne.


Da Uzvišeni Allah da da svoju djecu odgajamo u skladu sa islamskim propisima.

AMIN!